Sant Aniol de Finestres

Castell de Finestres

castell-de-finestres-300Les restes de l’antic castell es troben prop del camí de Sant Antoni a Mieres i Santa Pau.

L’any 906 apareix la seva referència més antiga. També s’anomena el castell de Finestres l’any 947, quan es va fer la consagració de l’església de Santa Maria de Finestres.

Era de dimensions reduïdes, típicament roquera, sense gaires comoditats i a 960 metres d’altitud, ocupant tota la plataforma de la muntanya i envoltada de precipicis. D’aquestes construccions quasi no ha restat res.

Actualment hi ha les restes d’una possible cisterna i uns trams de graonada, adossats a la roca que permeten enfilar-se a la ruïna

Més informació al web Turisme Sant Aniol

Església de Santa Maria de Finestres

Més informació al web de Turisme Sant Aniol

Jaciment del Roc de la Melca

255_medium

Més informació al web de Turisme Sant Aniol

Església de Sant Julià de les Medes

99258011

Més informació al web de Turisme Sant Aniol

Església de Sant Joan de Medes

2517622

Més informació al web de Turisme Sant Aniol

Església de Sant Aniol de Finestres

Es tracta d’un edifici d’una sola nau ampliada amb d’altres de laterals, una de les quals està dedicada a Santa Llúcia. La part més antiga, dels segles X-XI és l’absis romànic. Té arcuacions llombardes cegues, separades en grups de tres per lesenes. Exteriorment s’aprecia que l’església fou sobrealçada. La porta d’entrada és a la banda oest i té una portalada barroca de pedra on consta la data de 1759 i la inscripció llatina “Sere non est hi caliud nisi domus Dei et porta celi”. Està coronada per la imatge de Crist a la creu i la de la Verge Immaculada, dues testes humanes emmarquen la data de construcció. A la banda de sud té dues gàrgoles de pedra i també una obertura de llum rectangular a l’alçada del cor. Aquesta obertura té una llinda amb l’any 1803 gravat. A la banda sud també hi ha la sagristia, la qual, junt amb les capelles laterals és del segle XVIII. El campanar s’alça a la part lateral del frontispici i és una torre amb quatre obertures a cadascun dels costats, a la part superior. El teulat del campanar és punxegut i de quatre vessants. Hi ha un petit porxo.

L’església té un absis semicircular que estava tapat a l’interior per un retaule de fusta modern en el que apareixen les imatges de Sant Aniol, de la Mare de Déu del Carme i de Sant Pere. Tot l’interior de l’església és enguixat i pintat amb pintures modernes molt malmeses. La connexió entre les naus laterals i la central es fa a través de dues grans arcades que hi ha a cada costat. Les més properes al presbiteri tenen arcs formats amb carreus de pedra.

Més informació al web de Turisme Sant Aniol

Sant Miquel de Bustins

sant-miquel-de-bustins3

Més informació al web de Turisme de Sant Aniol